Ylang ylang olie komt van de Canaga Odorata boom (bekend als de parfumboom), die voorkomt in de Filippijnen en op Java, Sumatra en Madagascar. Het wordt gedestilleerd uit stoom. Men zegt dat wilde ylang ylang bomen minder geur verspreiden dan gekweekte bomen. Ylang ylang wordt regelmatig gebruikt door parfum- en cosmeticaproducenten, omdat het geschikt is voor alle huidtypen. Het is een antidepressivum, afrodisiacum en werkt kalmerend. Ylang ylang kan dan ook goed worden gebruikt bij stress of angst klachten. De olie kan het beste worden gebruikt in combinatie met andere oliën. De ylang ylang boom werd voor het eerst genoemd door de Engelse botanist John Ray (1628-1705). Hij noemde de boom ‘Arbor Sangnisant’. De botanicus Guibouit (1866) vergeleek de geur van de ylang ylang boom met die van narcis. Hij ontwikkelde een balsem voor de lokale bevolking, die tijdens het regenseizoen werd gebruikt tegen koorts en infecties. De bevolking voegde kokosolie aan ylang ylang toe en gebruikte het bij het zwemmen in de ‘borri-borri’, om hun haar en huid te beschermen tegen zeezout. De etherische olie werd ook verwerkt in de haarolie ‘Macassar’,  die erg populair was in Europa in de 19de eeuw.

Waarom Tabitha het in haar producten gebruikt?

Ylang Ylang brengt de productie van talg op de hoofdhuid in balans. De exotische geur van de olie verlicht stress en verbetert de natuurlijke glans van het haar.